Welke wijn past goed bij boter?

Welke wijn past goed bij boter? [ultieme pairing gids]

TL;DR: Boter en wijn? Absoluut – als je werkt met gastronomische boters zoals Beurre Bordier. Serveer in kleine porties, combineer met zuurdesem of crostini, en kies de juiste wijn per smaakvariant. Witte Bourgogne, Champagne en Riesling zijn ultieme matches.


Bij wijnpairings vragen mensen vaak om de beste combinatie met kaas, worst of zeevruchten. De echte fijnproever weet dat het ook anders kan. Denk eens aan boter en wijn, want dat is een subtiele combo waar het water je van in de mond loopt. Zéker als het gaat om ambachtelijke boters, zoals Beurre Bordier. 

Lees verder en ontdek hoe en waarom boter puur genoten kan worden samen met een goede wijn, welke smaken je het beste combineert en hoe je het serveert op sterrenniveau. 

Waarom je boter wél met wijn kunt combineren?

Bordier boter is niet de standaardboter uit je lokale supermarkt. Deze boter is een gastronomisch product: met de hand gekneed, langzaam gerijpt en verrijkt met bijzondere ingrediënten. We zijn sinds kort officieel leverancier van Maison Bordier en leveren verschillende soorten boter. 

De zijdezachte textuur met de complexe, diepe smaak serveer je niet in klodders op je tarwebroodje. Je gebruikt ze in een hapklare quenelle of serveert een elegante plak op een koud bordje. Net als bij foie gras of een amuselepel: boter presenteer je als verfijne culinaire ervaring.

De temperatuur van je serving is essentieel. Rond de 18 graden Celcius smelt de boter langzaam in de mond en komen alle aroma's optimaal tot uiting. Combineer een stukje Bordier met een zuurdesemtoast of een brioche, zodat je de vetten, zouten en romigheid ten volste proeft. Perfect voor een paring met zuren en de mineraliteit uit wijnen.

Hoe serveer je Bordier boter als amuse bij wijn?

  • Serveer op een koud bordje, in porties van 20-25 gram;
  • Combineer met een lekker krokant stukje toast of zuurdesembrood;
  • Voeg toppings toe, zoals gerookt zout, verse kruiden, honing of citroenrasp;
  • Serveer in combinatie met een Champagne Brut Nature, droge Riesling of witte Bourgogne.

Relevant: Het complete overzicht Franse boters van Maison Bordier.

Welke wijn past bij welke Franse Bordier boter?

  1. Beurre Bordier Yuzu + Champagne Blanc de Blancs - Fris, citrusachtig en licht bitter. Deze boter combineer je bij voorkeur met een bubbeltje en iets met fijne zuren. Kies een droge champagne met veel finesse óf ga voor een Sancerre of Riesling Trocken. 
  2. Beurre Bordier Algues [zeewier] + Muscadet Sèvre et Maine sur Lie - Dit is een combi die rechtstreeks uit het zilte zeewater lijkt te komen. De ziltige, umamirijke boter vormt een gouden huwelijk met witte wijnen van de kunst. Ofwel: ga voor de mineraliteit en ziltigheid die je vindt in de Muscadet Sèvre of kies voor een Vermentino of Picpoul de Pinet.
  3. Beurre Bordier Espelette + Pinot Noir of Gamay - Een licht pittig chilipepertje blus je met een goede fruitige rode wijn, die laag in tanines is. Ga voor een gekoelde rode Bourgogne, een Cru Beaujolais of een Rosé uit de Provence.
  4. Beurre Bordier Demi-Sel + Witte Bourgogne - dit is een heuse klassieke pairing. De fijne, zoute boter is goed in contrast met de zuren en het subtiele hout van Bourgogne-wijnen. Alternatieven zijn een Chardonnay uit Zuid-Afrika of een Sonoma.
  5. Beurre Bordier Vanille of Cacao + Zoete dessertwijn - Deze boters gedragen zich al patisserie. Ze zijn romig en subtiel zoet, waardoor je ze bij voorkeur combineert met een glas Sauternes, Tokaji of een PX-Sherry. Toch liever een alternatief? Kies dan een Zoete Champagne of late harvest wijn.

Wat zijn pairingtips voor andere boters?

Bordier speelt de hoofdrol in dit verhaal, maar er zijn ook andere ambachtelijke boters die een pairing waar zijn. We doen een greep uit de mogelijkheden:

  • Rauwmelkse Normandische boter met cidre brut of een ziltige Chenin Blanc;
  • Beurre d'Isigny met Champagne of een Loire Sauvignon;
  • Nederlandse boerderijboter gaat goed samen met een vette Grüner Veltliner;
  • Ghee of geklaarde boter is een match met een oranje wijn of oxidatieve Jura.

Wat zijn boterige aroma's in wijn en waar komen ze vandaan?

Als appelzuur in wijnen omzet in melkzuur, door toepassing van malolactische fermentatie, dan krijg je een boterig aroma. Dit is een romige, zachte smaak, waarbij je denkt aan boter of room. Wijnen waarbij dit overduidelijk is, zijn:

  • Houtgerijpte Chardonnay uit Bourgogne
  • Californische Chardonnay met vanille- en botertonen
  • Witte Rioja's (niet allemaal) en Zuid-Afrikaanse witte blends

Deze wijnen gaan uitstekend samen met de Beurre Bordier Demi-Sel, de vanilleboter of de boter met cacao!

Wat zijn boterige gerechten die pairen met wijn?

Wijn combineren met boterige recepten is wat ons betreft een aanrader. Let wel op de textuur en rijkdom van het gerecht én de wijn, want als het niet goed aansluit, dan baal je toch tijdens de maaltijd.

  • Beurre blanc saus gaat heel goed samen met een frisse, niet-houtgerijpte Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
  • Boterige pasta's, zoals de fettucine alfredo, combineer je met een rijke, houtgerijpte Chardonnay of een Viognier. 
  • Boterige visgerechten, zoals zalm of heilbot, daar is geen twijfel over mogelijk. Die eet je met een Semillon of witte Bourgogne on the side. 
  • Boterige kipgerechten worden begeleid door een Chardonnay of en licht rode wijn, zoals de Pinot Noir. 

Welke topchefs serveren Bordier boter?

De boters van Maison Bordier zijn geliefd tot in de hoogste culinaire kringen. Het was ook een behoorlijke screening waar we als delicatessenwinkel doorheen moesten, voordat we deze boters mochten verkopen. Dit zijn de Michelinchefs die kiezen voor Bordier:

  • Alain Passard van L'Arpège in Parijs [3 sterren]
  • Alain Ducasse van The Dorchester [3 sterren]
  • Mauro Colagreco van Mirazur in Menton [3 sterren]
  • Anne-Sophie Pic van Maison Pic [3 sterren]

Zij serveren Bordier bij brood, maar gebruiken het ook in desserts, sauzen en zelfs als amuse. 

Trendalert: boter als amuse bij natuurwijn

Één van de meest opvallende trends in fine dining in 2025 is toch wel het serveren van boter als amuse. Dit gebeurt vaak in combinatie met natuurwijnen, zoals:

  • Gerookte Bordier-boter met citroenrasp + oranje wijn uit Slovenië;
  • Yuzu-boter met wilde kruiden + pét-nat van Chenin Blanc;
  • Zeewierboter quenelle + oxidatieve Jura.

Deze trend is het gevolg van minimalisme in de gastronomie. We gaan massaal voor pure smaken, kleine porties, maar een maximale experience.

Veelgestelde vragen over wijn en boter

Kun je echt puur boter combineren met wijn?

Ja! Als je werkt met kwaliteitsboter zoals Beurre Bordier, kan het net zo gastronomisch zijn als kaas of foie gras.

Welke wijn past het beste bij boter?

Witte Bourgogne is een klassieker, maar ook Champagne en Riesling combineren fantastisch — afhankelijk van de smaak van de boter.

Hoeveel boter serveer je per persoon bij een pairing?

Ongeveer 20–25 gram, in quenelles of platte rondjes. Serveer het als amuse of bij de borrel.

Kan ik boter gebruiken op een kaasplank met wijn?

Absoluut. Vooral demi-sel of zeewierboter doet het goed naast zachte kazen, vijgencompote en witte wijn.

Welke boter bij rode wijn?

Kies voor een boter met pit (zoals espelettepeper) of licht zoete tonen (zoals cacao). Combineer met Pinot Noir of Grenache.

Back to blog

Leave a comment