Bereiding en serveertechnieken - waar presentatie, structuur en smaak samenkomen

De bereiding van delicatessen is essentieel, maar de presentatie doet er niet voor onder. Ontdek alles over bereiding en serveertechnieken van food wereldwijd.

Scroll voor alle bereidings- en serveertechnieken ⬇️

Preparation & Serving Techniques

Zo maak je een stijlvolle griezelige dark Halloween borrelplank

Zo maak je een stijlvolle griezelige dark Hallo...

Gabriëlla Modderman

TL;DR: Maak jouw Halloween stijlvol griezelig met de ultieme dark borrelplank van MODDIAMO. Denk aan zwarte truffelkaas, inktvisinkt crackers, bloedworst van Iberico, en pure chocolade met chili. Perfect voor fijnproevers...

Zo maak je een stijlvolle griezelige dark Hallo...

Gabriëlla Modderman

TL;DR: Maak jouw Halloween stijlvol griezelig met de ultieme dark borrelplank van MODDIAMO. Denk aan zwarte truffelkaas, inktvisinkt crackers, bloedworst van Iberico, en pure chocolade met chili. Perfect voor fijnproevers...

Zo maak je het perfecte butter board [met een Franse twist!]

Zo maak je het perfecte butter board [met een F...

Gabriëlla Modderman

TL;DR: Een butter board is een boterplankje dat je rijkelijk aankleedt met toppings – van augurk tot honing. Gebruik Bordier boter voor een Franse, gastronomische twist en serveer op kamertemperatuur....

Zo maak je het perfecte butter board [met een F...

Gabriëlla Modderman

TL;DR: Een butter board is een boterplankje dat je rijkelijk aankleedt met toppings – van augurk tot honing. Gebruik Bordier boter voor een Franse, gastronomische twist en serveer op kamertemperatuur....

Wat is de W-waarde van bloem? En de P-waarde en de L-waarde dan?

Wat is de w-waarde van bloem? En wat heeft het ...

Gabriëlla Modderman

TL;DR – Snel overzicht:• W-waarde: Kracht van de bloem. Voor pizza: 250–320.• P-waarde: Weerstand van het deeg (stevigheid).• L-waarde: Rekbaarheid van het deeg.• P/L-verhouding: Ideaal tussen 0,5–0,7 voor elastisch pizzadeeg.•...

Wat is de w-waarde van bloem? En wat heeft het ...

Gabriëlla Modderman

TL;DR – Snel overzicht:• W-waarde: Kracht van de bloem. Voor pizza: 250–320.• P-waarde: Weerstand van het deeg (stevigheid).• L-waarde: Rekbaarheid van het deeg.• P/L-verhouding: Ideaal tussen 0,5–0,7 voor elastisch pizzadeeg.•...

Welke bloem gebruik je waarvoor?

Welke bloem gebruik je waarvoor? 80+ bloemsoort...

Gabriëlla Modderman

TL;DR – De ultieme bloemgids van MODDIAMO 🌾 Bij MODDIAMO houden we van perfectie, óók in je deeg.Of je nu een chewy pizza maakt of een brosse koek, de juiste...

Welke bloem gebruik je waarvoor? 80+ bloemsoort...

Gabriëlla Modderman

TL;DR – De ultieme bloemgids van MODDIAMO 🌾 Bij MODDIAMO houden we van perfectie, óók in je deeg.Of je nu een chewy pizza maakt of een brosse koek, de juiste...

Hoe stel je een verfijnd diner samen met delicatessen

How to put together a refined dinner with delic...

Gabriëlla Modderman

A fine dining experience is like a symphony: each course should be harmonious and yet tell its own story. Delicatessen is the star of the show. Whether you want to...

How to put together a refined dinner with delic...

Gabriëlla Modderman

A fine dining experience is like a symphony: each course should be harmonious and yet tell its own story. Delicatessen is the star of the show. Whether you want to...

Waarom deze gids?

Delicatessen zijn een vorm van kunst. Bereid ze juist en presenteer ze optimaal en je krijgt de tranen in je ogen. Het kiezen van de juiste bloemsoort, de technische bereiding en de presentatie van je #butterboard.

I love it when my plan comes together!

📌 Lees hier de eerste gids: zo maak je de perfecte butter board.

Techniek + traditie: bereiding is een vorm van kunst

Elke delicatessen heeft een unieke bereiding én presentatie. Bloem zeven, het op temperatuur brengen van de juiste boter of het exact snijden van de ingrediënten.

🍞 Wat is de W-waarde van bloem?

Bloem heeft een W-waarde, P-waarde en L-waarde. Dit weten we maar weinig mensen, maar de rek en kracht zijn essentieel voor pasta's, brood en patisserie.

📖 Lees nu de blog: wat is de W-waarde van bloem?

🍰 Welke bloem gebruik je waarvoor?

Manitoba bloem, speltbloem, tipo 00. Wist je dat er meer dan 80 bloemsoorten zijn?

📖 Lees nu: welke bloem gebruik je waarvoor? Check de lijst met 80+ soorten bloem.

🍽 Hoe stel je een verfijnd diner samen met delicatessen?

Hoe. combineer je foie gras met fruit? Wat zet je wel of niet op tafel? Welk thema kies je?

📖 Lees direct: hoe stel je een verfijnd diner samen met delicatessen?

🧈 Zo maak je de perfecte butter board

Bordier boter tot augurkentoppings en fleur de sel. Een #butterboard gaat viral op de socials en dit is waarom:

📖 Lees nu: zo maak je de perfecte butter board.

🧁 Hoe decoreer je desserts als een patissier?

Leer quenellen maken, goudpoeder gebruiken of Italiaanse meringue maken.

📖 Blog binnenkort live: Fine dining dessert styling.

🔪 Snijtechnieken voor charcuterie en kaasplanken

Wat is een truffelmes? Hoe snijd je kaas voor op de borrelplank? Dit en meer lees je in de upcoming blog:

📖 Lees later: snijtechnieken voor luxe borrelplanken.

🍇 Hoe maak je de perfecte pairing-plank?

Thee, chocolade, wijn, fruit? Combineer smaken, temperaturen en smaken voor een perfecte pairing-plank.

📖 Lees straks: een pairing board maken.

(En nog veel meer! Blijf op de hoogte voor nieuwe blogs.)

Laatste trends: delicatessen op hoog niveau

Chefs en foodstylisten zijn het erover eens: dit zijn de trending food technieken van 2025.

  • 1️⃣ Smeltboter met infusies – Franse boter combineren met truffel, citrus of rozemarijn voor een upgrade.
  • 2️⃣ High-end foodstyling – microgreens, edible flowers en de mooie kleurenpaletten.
  • 3️⃣ Sous-vide delicatessen – foie gras, visfilets en groenten: zo maak je ze perfect.
  • 4️⃣ Butter boards 2.0 – boter, hummus en mascarpone: allemaal een goed begin!
  • 5️⃣ Plated desserts – restaurantworthy Italiaanse zoetwaren, Franse patisserie en meer.
  • 6️⃣ Flower salt & edible gold - luxe gerechten die de gastronomie naar een hoger niveau tillen.
  • 7️⃣ Smoked presentation - rook onder de stolpen en hoppatee: een mysterie aan tafel.
  • 8️⃣ Textuurtechnieken - krokant, romig, gelei - alles om een gerecht extra complexiteit te geven.

Nieuw: onze foodtrends van 2025.

Veelgestelde Vragen over Bereiding & Serveertechnieken

Wat zijn serveertechnieken voor delicatessen?

Serveertechnieken variëren van presentatie op houten planken tot het afmaken met microgreens of exclusieve toppings. Het draait om balans, compositie en visueel effect.

Wat is het verschil tussen koken en serveren van delicatessen?

Koken draait om bereiding en smaakontwikkeling. Serveren focust op presentatie, temperatuur, combinaties en timing. Beide zijn essentieel voor een culinaire beleving.

Welke tools heb ik nodig voor professionele presentatie?

Gebruik serveerplanken, pincetten, kwastjes, microplane-raspen en porseleinen bordjes. Ook ijsklompen, sausflesjes en parelmoeren lepels kunnen van pas komen.

Kan ik dit ook thuis toepassen?

Absoluut! De meeste technieken zijn eenvoudig aan te leren met aandacht en de juiste ingrediënten. Begin klein – bijvoorbeeld met een butter board – en bouw langzaam uit.

Waar vind ik producten voor butter boards en delicatessen?

Bij MODDIAMO vind je een breed aanbod delicatessen en accessoires – van truffelboter tot luxe mesjes en serveerplanken. Ontdek het in onze shop.