
Vegan kaas - de gids voor iedereen die sceptisch is ;-)
Vegan kaas is de afgelopen jaren flink aan een opmars bezig geweest. In het beginstadium viel de smaak best vaak nog te betwisten, maar inmiddels is plantaardige kaas een smaakvolle hit! Of je nu plantaardig eet vanwege je gezondheid, het dierenwelzijn of het milieu; vandaag de dag is er een groot aanbod beschikbaar. Maar je moet wel even de lekkerste producten weten te vinden:
Wat is vegan kaas precies?
Vegan kaas is een plantaardig alternatief voor traditionele kazen. Het wordt dus niet gemaakt van koeienmelk, room of andere dierlijke ingrediënten. In plaats hiervan worden er niet-dierlijke ingrediënten gebruikt, maar er wordt wel gekozen voor een vergelijkbare textuur, smaak en beleving als bij een dierlijke kaas.
Waar is vegan kaas van gemaakt?
Je hebt romize cashewkazen, plantaardige cheddarplakjes en elegante witte korstkazen. De ingrediënten van de plantaardige kaas wereld variëren, maar dit zijn wel de meestvoorkomende ingrediënten:
- Noten, zoals cashew, amandel of macadamia;
- Soja- of erwteneiwit;
- Kokosolie, maar ook andere plantaardige vetten;
- Zetmeel, waaronder tapioca of aardappelzetmeel;
- Edelgistvlokken;
- Natuurlijke fermentatieculturen.
Hoe wordt vegan kaas gemaakt?
Er zijn verschillende manieren om vegan kaas te produceren, maar dit zijn de twee hoofdcategorieën:
[1] Gefermenteerde vegan kazen
Ambachtelijke vegan kazen zijn vaak gemaakt op basis van cashew of macadamia. Er vindt een fermentatieproces met bacterieculturen plaats, waardoor er een complex smaakprofiel ontstaat.
Deze vegan kaasjes worden vaak met de hand gemaakt en hebben een rijpingsproces van enkel dagen tot weken. Wij hebben zulke kazen in ons assortiment, namelijk de kazen van The Nutty Artisan en die van Cheese the Queen.
[2] Smeuïge of smeltbare kazen
De andere manier om plantbased cheese te maken, is eigenlijk een smeltproces. De kazen worden bereid op basis van zetmeel, kruiden en kokosolie. Deze producten zijn dan ook uitstekend geschikt voor warme bereidingen, zoals op pizza's, tosti's of in gratins. Merken als The Vegan Butcher hebben bijvoorbeeld mega smaakvolle cheezballs. Ik heb ze mijn zusje zelfs op een pannenkoek zien smeren ;)
In sommige gevallen voegen kaasmakers ook natuurlijke kleurstoffen, aromatische oliën of specerijen toe, zodat er variatie komt in het voorkomen van de stukjes kaas.
Hoe smaakt vegan kaas?
Kijk, nu komen we bij waar we moeten zijn. De smaak van vegan kaas is, als je een goed merk te pakken hebt, heerlijk consistent en écht om over naar huis te schrijven. De smaak wordt beïnvloed door het productieproces en de ingrediënten. Een eenvoudige kokoskaas zal een vrij neutrale smaak hebben, terwijl een drie weken gerijpte notenkaas een complexer profiel heeft.
Welke vegan kaas merken verkoopt MODDIAMO?
- The Nutty Artisan heeft intense, romige en lichtzure kazen met een complexe umami-smaak;
- Cheese the Queen gaat voor elegantie en heeft vooral aardse smaken en kruidige ondertonen door een zachte rijping;
- Mommus gaat voor fris, mild en boterachtig. Dit zijn ideale vegan kaasjes voor op brood of in koude gerechten;
- The Vegan Butcher halen we persoonlijk uit Brussel. Deze kaasballen zijn luchtig, kruidig en komen in drie smaken. Heerlijk voor bij de borrelplank!
Zachtere, smeuïge kaasjes zijn voor beginners vaak een goede kennismaking. Houd je van intense rijping, dan zijn de gefermenteerde notenkazen een beter idee!
Is vegan kaas gezond?
Vegan kaas kán een gezonde keuze zijn. Als je kiest voor kwalitatieve, gefermenteerde notenkazen, dan sta je sowieso één-nul voor. Deze bevatten namelijk onverzadigde vetten, plantaardige eiwitten, vezels én vaak ook nog eens probiotica.
Wat zijn de voordelen van een goede vegan kaas?
- Geen cholesterol, waardoor het beter is voor je hart- en bloedvaten;
- Lager in verzadigde vetten dan dierlijke kaas;
- Rijk aan vezels, vooral bij gebruik van volle noten;
- Bevatten levende culturen bij fermentatie, zoals bij The Nutty Artisan.
Let op: heb je een te goedkope variant, dan zit er vaak weinig voedingswaarde en veel verzadigde vetten in.
Is vegan kaas goed voor het milieu?
Yes! De ecologische voetafdruk van vegan kazen is vele malen lager dan die van dierlijke kazen.
- Voor 1 kilogram dierlijke kaas is ongeveer 10 liter melk nodig, waar een enorme uitstoort van methaan bij komt kijken;
- Notenkaas heeft een fractie van die uitstoort en gebruikt veel minder land en water;
- Daarbij draagt vegan kaas niet bij aan de veehouderij, één van de grootste veroorzakers van ontbossing en watervervuiling.
Welke soorten vegan kaas zijn er?
Vegan kaas is er in ontzettend veel varianten. Producers van plantaardige kaas zijn creatief, innovatief en sterk in opkomst, wat een perfecte bodem biedt voor vele variaties. De opties verschillen per regio, dieetvoorkeuren en toepassingen. Dit is een overzicht van de opties:
- Vegan smeerkaas - zachte, smeerbare kazen, die vaak een basis hebben van cashewnoten, amandel of zonnebloempitten. Ideaal voor op je tosti, toast, sandwiches of als een lekkere dip.
- Halfharde kazen - dit zijn blokvormige kazen, die een fermentatieproces achter de rug hebben. Ze zijn snijdbaar en bestaan met of zonder kruiden. Perfect voor op de kaasplank of bij salades.
- Brie-style - zachte kaasjes met een witte korst, oorspronkelijk gebaseerd op de Penicillium Candidium. Ze zijn romig en hebben veel weg van een brie of Camembert.
- Blue-style - vegan blauwe kaasjes zijn scherp, complex en hebben een blauwe aderstructuur. Het fermentatieproces vindt plaats op basis van de vegan versie van de Penicillium rogueforti.
- Cheez balls - deze luchtige bolletjes hebben uitgesproken smaken, zoals Bruschetta, chili & bieslook of een noten- en zadenmix. Wij zijn fan van de kaasballen van The Vegan Butcher.
- Geraspte kazen en smeltkazen - veelal geproduceerd met zetmeel en kokosolie in de basis. Ze zijn speciaal ontworpen om goed te smelten op pizza's, pasta's, lasagne of als topping op gegratineerde maaltijden.
- Regionale varianten - in Azië hebben ze plantaardige kazen op basis van tofu of gefermenteerde bonen, in Zuid-Amerika experimenteren ze met cassave en in Afrika worden de kazen gemaakt van tigernuts of fonio.
- Raw kazen - speciaal voor de raw vegans heb je ook raw kazen. Deze worden in het productieproces niet verhit boven de 42 graden Celcius, waardoor er een intense notensmaak om de hoek komt kijken.
- Allergievriendelijke vegan kaas - je hebt ook vegan kaasjes, die zonder noten, soja of gluten worden gemaakt. Vaak hebben ze een basis van kokos of erwteneiwitten, tof hè?
Welke vegan kazen smelten goed?
Niet alle vegan culinaire hoogstandjes zijn gemaakt om te smelten, maar er zijn uiteraard uitzonderingen:
- Kies kazen met kokosolie of zetmeel als basis, want deze hebben een laag smeltpunt.
- Zorg ervoor dat je jouw gerecht afdekt in de oven, zodat de kaas sneller smelt door stoomvorming.
- Voeg een drupje water of olie toe tijdens het bakken, waardoor je sneller een smelteffect ziet.
Is vegan kaas duurder dan gewone kaas?
Soms wel, soms niet. Als vegan kazen duurder zijn, dan heeft dit een goede reden. Ons assortiment kazen wordt ambachtelijke geproduceerd, wat gewoon meer tijd en energie kost. Daarbij zijn de grondstoffen vaak duurder, zoals cashewnoten of fermentatieculturen. Ook zijn de verpakkingen vaker duurzaam én heb je te maken met prijzige, ethische standaarden en keuringen.
Wat is de lekkerste vegan kaas?
Dat is natuurlijk geheel aan jou. Wij zijn favoriet van AL onze vegan kaasjes, want ons hele assortiment is hand-picked. Bekijk ons complete assortiment hier.
Waar koop je vegan kaas?
Bij MODDIAMO natuurlijk! We hebben een zorgvuldig samengestelde selectie van de lekkerste kazen wereldwijd. Onze selectie is gebaseerd op smaak, vakmanschap en duurzaamheid. Wil je meer weten neem dan gerust eens contact met ons op.
Veelgestelde Vragen over Vegan Kaas
Wat zit er in vegan kaas?
Plantaardige basis (noten, soja of kokos), fermentatieculturen, zout, kruiden, zetmeel of olie. De precieze samenstelling verschilt per merk en soort.
Is vegan kaas gezonder dan gewone kaas?
Vaak wel: het bevat geen cholesterol, is lichter verteerbaar, bevat gezonde vetten en soms probiotica. Wel goed etiketten lezen!
Welke vegan kaas is goed voor pizza?
Zetmeelrijke varianten met kokosolie zoals die van The Vegan Butcher of Mommus Smoked Style smelten goed en geven een lekkere textuur.
Hoe lang blijft vegan kaas goed?
Ongeopend vaak enkele weken. Na openen zijn ze meestal 3–5 dagen houdbaar in de koelkast. Gefermenteerde kazen kunnen iets langer meegaan.
Kun je zelf vegan kaas maken?
Ja! Week cashews, blend met citroensap, knoflook, edelgist en zout. Voeg voor fermentatie een probiotische capsule toe. Laat enkele dagen rijpen voor een rijke smaak.