Maison Bordier kaas: de complete lijst voor 2026
Maison Bordier is zoveel meer dan een merk, het is een institution. Met hun aanbod van meer dan tweehonderd ambachtelijke Franse kazen, wordt elk stukje geselecteerd op terroir, melksoort, rijping en vakmanschap. Als kenner ken je misschien wel de Brie de Meaux, Sainte Maure, Roquefort en de Beaufort. Kaas met karakter, gemaakt door Franse boeren en affineurs die terroir en traditie centraal zetten. Bij MODDIAMO hebben we een compleet aanbod in Maison Bordier kazen, waarover je hieronder meer leest.
Als je één van deze kazen proeft, dan merk je dat de ziel, historie en complexiteit doorklinkt. Deze Franse kazen behoren tot de absolute wereldtop en het zijn dus géén kazen die je naast de supermarktbrie vindt. Verhef de complete tafel en behandel de kazen als het erfgoed dat ze zijn.
Je leest hier meer over de geschiedenis, het terroir, de kaasfamilies, de texturen, de melksoorten en de rijping.
Wat maakt Bordier kazen uniek?
Les Fromages Affinés Bordier werken niet met massa, niet met industriële melk en niet met snelle rijping. Alles draait in dit Franse atelier om één ding: kwaliteit zonder compromissen. Dit is kaas die niet wordt geoptimaliseerd voor logistiek of volumes, maar voor smaak en aandacht.
Dit zijn de unieke elementen van Maison Bordier kaas:
Kleine boeren zonder megastallen
De melk komt van boerderijen in de buurt van het atelier, waar de koeien, schapen en geiten gewoon buiten lopen. Geen melk uit de fabriek en geen optimalisatie op de liters. Uitsluitend melk met karakter.
Rauwmelks waar mogelijk
Rauwmelkse kazen behouden microflora, aroma's en nuance die je nooit en te nimmer krijgt uit gepasteuriseerde melk.
Ambachtelijke productie
Gewassen korst, natuurlijke schimmels, houten planken en oude kelders. Alles gebeurt met de hand en op ambachtelijke wijze.
Affinage als ware kunstvorm
De rijping is waar het succes wordt bepaald. Er wordt gewassen, gezouten en gekeerd. De luchtvochtigheid en temperatuur doen hun ding en dat vraa wijsheid, ervaring én geduld van de maker.

Wie is Maison Bordier?
De oorsprong van Maison Bordier ligt in Saint-Malo en ze werden wereldwijd bekend, dankzij de handgekneedde boter van Jean-Yves Bordier. Kaas was er decennia daarvoor al, want het is eigenlijk een familie van kaasrijpers. Ze kennen elke schimmels, elke korst, elke melksoort en elke rijpingstechniek.
De kracht van het huis? Hun selectie. Bordier produceert niet alle kazen zelf, want ze kiezen ook producten van hun gespecialiseerde boeren en rijpen ze vervolgens zelf verder tot het punt waar de smaak perfect is. Dit maakt Bordier echte curators, sommeliers, ambachtslieden.
Relevant: De complete lijst met Maison Bordier boters vind je hier
Hoe selecteert Maison Bordier hun kazen?
Ze selecteren hun kazen op basis van verschillende vereisten:
- melktype
- herkomst en terroir
- productiemethode
- seizoensinvloeden
- textuur en smaakpotentieel
- rijpingsgeschiktheid
Bordier neemt alleen kazel op die sprekend zijn, die een ziel hebben. Kazen die leven, ademen en veranderen en die niet gevormd worden door machines.
Wat betekent terroir bij kaas?
Terroir komt voor in de wijnwereld, maar ook bij kaas is het een belangrijk begrip. Kaas heeft namelijk minstens zoveel terroir, doordat het volledig afhankelijk is van:
- gras, bloemen en kruiden
- bodemsoorten
- weer en hoogte
- dierensoorten en voeding
- microflora in rijpingskelders
Een Brie uit Île-de-France smaakt anders dan een Brie uit de Bourgogne en een Comté uit de Jura is warmer en nootachteriger van smaak, wanneer de koeien meer bloemen eten. Dit is zowel exacte wetenschap als kunst.
Welke melksoorten gebruikt Maison Bordier?
- Koemelk kazen, zoals Brie, Comté, Beaufort, Cantal, Morbier en Reblochon;
- Geitenkazen, waaronder Valençay, Sainte-Maure, Selles-sur-Cher, Crottin en Pouligny;
- Schapenkazen, zoals Roquefort, Ossau Iraty, Pecorino en Corsicaanse tommes;
- Buffelmelk voor Mozzarella di Buffala en varianten.
Elke melksoort is uniek in haar eigen vetten, eiwitten en aroma's. Koemelk is romig en zacht, geitenmelk is fris en mineraal. Schapenmelk is rijk en lichtzoet en tenslotte de Buffelmelk: extreem romig en hoog in vetten.
Wat is affinage?
Affinage is een duur woord voor het rijpingsproces wat tachtig procent van de smaak bepaalt, zoals:
- gewassen korst
- natuurlijke korst
- aslagen
- schimmelculturen
- handmatig draaien
- kelders met constante temperatuur
- wekelijks borstelen of wassen
Een kaas die te snel rijpt wordt bijvoorbeeld scherp en onevenwichting in smaak. Rijpt een kaas te langzaam, dan blijft de rijping vlak. De affineur is als een dirigent en hij of zij beslist wanneer de kaas klaar is.

Welke kaasfamilies zijn er?
De Maison Bordier familie is uitgebreid en beslaat verschillende kaasfamilies:
Zachte witflora
Brie de Meaux, Neufchâtel, Brillat Savarin en Double Crème.
Gewassen korst
Livarot, Pont-l'Évêque en Munster.
Geitenkazen met as
Valençay, Sainte Maure en Selles-sur-Cher.
Blauwader kazen
Roquefort, Fourme d'Ambert en Gorgonzola.
Harde alpines
Comté, Gruyère, Beaufort, Abondance en Emmental.
Italiaanse harde kazen
Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano en Pecorino Sardo.
Schapen- en geiten tommes
Corsicaanse kazen en Pyreneeën varianten.
Seizoenskazen
Mont d'Or, raclettevarianten, truffelkazen en lentekazen.
Bestsellers van Maison Bordier
De topverkopende kazen van Bordier zijn in een, best wel lang, lijstje samen te vatten:
- Brie de Meaux AOP
- Comté AOP [12, 18, 24 en 36 maanden]
- Beufort Été
- Roquefort AOP
- Sainte Maure de Touraine
- Selles-sur-Cher
- Ossau Iraty AOP
- Parmigiano Reggiano
- Pecorino Romano / Sardo
- Mont d'Or
Hoe bewaar je Bordier kazen?
- Bewaar ze in de koelkast tussen de 4 en 8 graden
- Wikkel de kazen losjes in kaas- of bakpapier en nóóit in plastic
- Laat zachte kazen minimaal 30 tot 45 minuten op kamertemperatuur komen en harde kazen 1 uur
- Blauwe kazen mogen iets koeler blijven
Kaas leeft, dus geeft het lucht en voorkom benauwdheid.
Hoe serveer je Bordier kazen?
Zachte kazen snidj je van de punt naar de korst, zodat elke portie dezelfde structuur heeft.
Harde kazen snijd je in dunne plakjes of grove schilfers met een kaasmessenset.
Geitenkaas combiner je met zuur, zoet of kruidig.

Pairings: wijnen, koffie en thee
Franse kaas en wijn
- Zachte kazen combineer je met champagne of crémant
- Harde kazen gaan goed samen met chardonnay of vin jaune
- Blauwe kazen combineer je met een dessertwijn
- Geitenkaas gaat goed samen met sauvignon blanc
Franse kaas met thee
- Geitenkaas met groene thee? Fantastisch!
- Comté met oolong
- Blauwe kaas met zwarte thee
Franse kaas met koffie
Ja, ook dit werkt! Tonen van geroosterde noten in koffie versterken de smaak van harde kazen.
Complete lijst met Bordier kazen
- Brie de Meaux AOP
- Brillat Savarin IGP
- Camembert de Normandie AOP Pays de Falaise
- Carrémière Pastourelle
- Cervelle de canut aromatisée à la truffe
- Douceur à la truffe été 3 percent
- Double Crème
- Neufchâtel AOP
- Pont l’Évêque AOP
- Saint-Marcellin
- Saint-Marcellin IGP
- Curé Nantais affiné au Muscadet
- Époisses AOP
- Fromage de Herve AOP affiné à la bière
- Langres AOP
- Le Petit Sapin
- Livarot AOP au lait cru
- Livarot AOP au lait pasteurisé
- Maroilles
- Maroilles sor Bonter
- Munster AOP lait cru
- Munster lait pasteurisé
- Trou du Cru
- Guadrellio (lait de bufflonne)
- Banon AOP
- Charolaise AOP fermier
- Chabichou du Poitou fermier AOP
- Crottin au poivre
- Crottin au sel
- Crottin de Chavignol AOP
- Pélardon AOP
- Pouligny Sainte-Pierre AOP fermier
- Rocamadour AOP
- Rocamadour fermier
- Selles-sur-Cher AOP
- Soumaintrain IGP
- Ste Maure Touraine AOP
- Tomme ariégeoise truffée été 3 percent
- Petit Valencay AOP
- Brin d’Amour herbes
- Fromage d’Ossau IGP
- Pavé de Paris
- Abbaye de Timadeuc
- Cantal AOP entre deux
- Cantal AOP entre deux (bloc)
- Cendré du Montbrison
- Comté AOP
- Comté AOP 18 mois
- Comté AOP 24 mois
- Comté AOP 36 mois
- Gouda basilic et ail
- Gouda chèvre (moitié)
- Gouda vieux de chèvre
- Kaïlfac bleu truffe d’été
- Laguiole AOP
- Morbier AOP
- Raclette Tarentaise IGP
- Raclette au lait cru
- Raclette affinée poivre
- Raclette fumée
- Saint-Nectaire fermier AOP
- Salers AOP
- Tomme de Savoie IGP laitier
- Tomme de Savoie IGP fermier
- Vacherin Fribourgeois AOP
- Gouda chèvre fenugrec
- Gouda vieux de chèvre
- Corsu Vecciu
- Etorki IGP Ossau Iraty
- Fleur de Brebis
- Laguiole de brebis
- Ossau Iraty AOP fermier
- Pecorino AOP fiore sardo
- Hercule vieux brebis chèvre
- Abondance alpage fermier AOP
- Appenzeller ¼ gras
- Beaufort Alpage chalet d’alpage
- Comté AOP 12–15 mois
- Comté AOP 18–24 mois
- Comté AOP 24–30 mois
- Emmental Savoie IGP
- Gruyère Suisse AOP
- Montasio
- Parmesan Reggiano AOP
- Sbrinz AOP
- Moliterno aux truffes
- Bleu d’Auvergne AOP
- Bleu des Vaux Sassafrance AOP
- Bleu du Causse AOP
- Bleu d’Auvergne lait cru
- Fourme d’Ambert AOP
- Fourme de Montbrison AOP fermier lait cru
- Gorgonzola AOP cremificato
- Gorgonzola AOP montagne
- Roquefort AOP
- Shropshire AOP
- Régalis (chèvre)
- Roquefort Carles
- Roquefort Le Vieux Berger
- Roquefort Papillon aff. 18
We hebben niet alle kazen altijd op voorraad, omdat ze vers zijn en kort houdbaar. We organiseren wel regelmatig pre-orders en als je perse een bepaalde kaas hebben dan kun je dit reserveren. Over het algemeen krijgen we elke 14 dagen nieuwe voorraad binnen.